Co dzieje się z tłuszczem, gdy chudniesz?
Nadmiar zużytej energii – zwykle kalorii z tłuszczów lub węglowodanów – jest przechowywany w komórkach tłuszczowych w postaci trójglicerydów. W ten sposób twoje ciało oszczędza energię na przyszłe potrzeby. Z biegiem czasu ta nadwyżka energii powoduje nadwyżkę tłuszczu, która może wpływać na kształt i zdrowie twojego ciała. Aby uskutecznić odchudzanie, musisz spożywać mniej kalorii, niż spalasz. Nazywa się to deficytem kalorii.
Chociaż różni się w zależności od osoby, dzienny deficyt 500 kalorii jest dobry, aby zacząć zauważalną utratę tłuszczu. Utrzymując stały deficyt kalorii, tłuszcze są uwalniane z komórek tłuszczowych i transportowane do wytwarzającej energię maszynerii komórek zwanej mitochondriami. Tutaj tłuszcz jest rozkładany przez szereg procesów w celu wytworzenia energii. Jeśli deficyt kalorii będzie się utrzymywał, zapasy tłuszczu z twojego ciała będą nadal wykorzystywane jako energia, co spowoduje redukcję tkanki tłuszczowej. W miarę postępu procesu utraty tłuszczu komórki tłuszczowe drastycznie kurczą się, powodując widoczne zmiany w składzie ciała.
Produkty uboczne utraty tłuszczu
Kiedy tłuszcz ulega rozkładowi na energię w wyniku złożonych procesów w komórkach, uwalniane są dwa główne produkty uboczne – dwutlenek węgla i woda. Dwutlenek węgla jest wydychany podczas oddychania, a woda jest usuwana z moczem, potem lub wydychanym powietrzem. Usuwanie tych produktów ubocznych jest znacznie podwyższone podczas ćwiczeń z powodu zwiększonego oddychania i pocenia się.
Gdzie najpierw tracisz tłuszcz?
Zwykle ludzie chcą schudnąć z brzucha, bioder, ud i pośladków. Chociaż wykazano, że redukcje miejscowe nie są skuteczne, niektóre osoby tracą wagę z niektórych obszarów szybciej niż innych. Czynniki genetyczne i styl życia odgrywają znaczącą rolę w dystrybucji tkanki tłuszczowej. Ponadto, jeśli masz historię utraty wagi i powrotu do masy ciała, tłuszcz może rozkładać się inaczej z powodu zmian w komórkach tłuszczowych w czasie.
Gdy tracisz tłuszcz, te same komórki mogą się zmniejszyć, chociaż ich liczba pozostaje w przybliżeniu taka sama. Zatem głównym powodem zmian w kształcie ciała jest zmniejszony rozmiar, a nie liczba komórek tłuszczowych. Niektóre badania sugerują, że może to być jeden z powodów, dla których utrzymanie utraty wagi jest tak trudne dla wielu osób.